Friday, May 17, 2024

Zo denken buren over hun buren

Reynaers onderzoek: Zo denken buren over hun buren

Je kiest je buren niet. Maar een goede relatie met je buren is wel belangrijk voor je woonplezier en levensgeluk. Initiatief nemen in je buurt, contact zoeken met buren, en helpen waar nodig zijn de ingrediënten van burengeluk. Dat blijkt uit de burenstudie van Reynaers Aluminium.

Volgens deze burenstudie, uitgevoerd door het onderzoeksbureau iVox, had 1 op 3 Belgen wel eens een meningsverschil met een buur. En bij 1 op 5 van die Belgen leidde dat al tot gerechtelijke stappen. De belangrijkste drie oorzaken van conflicten zijn geluids- of geurhinder, roddelen en asociaal gedrag.

Gelukkig is het voor de meesten geen kommer en kwel. 1 op 5 Belgen ergerde zich nog nooit aan hunburen. Meer dan de helft van de Belgen vindt zijn buren ook heel sociaal en maakte van buren, vrienden.De belangrijkste kenmerken van een ‘goede buur’ zijn volgens de Belgen, buren die niet voor overlast zorgen, behulpzaam zijn en een oogje in het zeil houden.

Buren geven punten aan elkaar

De Belgen geven hun buren een onderscheiding voor goed nabuurschap, namelijk 7 op 10. Voor zichzelf zijn ze net iets guller en geven ze zich een 7,3 op 10 als buur voor anderen.1 op 5 Belgen geeft zijn buren zelfs een score van 9 op 10, maar ruim 1 op 4 is helemaal niet blij met zijn buren en buist hen als buur met een score lager dan 5 op 10.

Burengeluk kan je leren

Hoe meer je betrokken bent bij je buren, hoe hoger je burengeluk. Dat blijkt duidelijk uit de burenstudie. Belangrijk hierbij is dat je geregeld een praatje maakt met je buren. Dat is bij 2 op 3 Belgen het geval. Bijna evenveel Belgen (3 op 5) kennen de meeste buren bij hun voornaam. En ruim de helft van de Belgen kiest liever voor een goede buur dan een verre vriend.

 


10 tips om je burengeluk te vergroten

1. Begroet je buren als je hen ziet
2. Maak af en toe eens een praatje met je buren
3. Leer nieuwe buren kennen of stel je voor aan je buren als je zelf nieuw bent
4. Help je buren als dat nodig is
5. Vermijd geluidsoverlast door jezelf, je familie of huisdieren en verwittig je buren bij feestjes
6. Houd je huis, tuin en voetpad proper
7. Maak goede afspraken over hagen, tuinafscheidingen en bomen
8. Voor een dienst hoort een wederdienst
9. Houd een oogje in het zeil als je buren niet thuis zijn
10. Praat ergernissen en problemen altijd uit en blijf communiceren met elkaar


Test welk type buur je bent en win gratis toegangskaarten voor bis met Reynaers Aluminium