Rolluik problemen die kunnen opduiken
Laten we even samen in de wereld van de rolluiken duiken. We kennen ze allemaal wel. We gebruiken ze om de warmte binnen te houden, om te verduisteren, maar ook om schaduw te creëren. Ook voor onze privacy en als extra barrière tegen inbrekers maken we er graag gebruik van.
Maar wist je dat* …
- … er meerdere types rolluiken bestaan? Er bestaan inbouw-, opbouw- en combirolluiken.
- … inbouwrolluiken zijn ingebouwd in de muur net boven je raam of deur? En dat ze een apart onderdeel vormen naast je raam of deur?
- … opbouwrolluiken in een kast of bak boven je raam of je deur zitten? Je spot ze vaak aan de buitenkant bij oudere of gerenoveerde woningen. Soms is daar namelijk geen plaats om nog een kast in te bouwen en staat er een voorzetrolluik. Dat staat letterlijk voor je raam of deur.
- … combirolluiken vast deel uitmaken van je raam of deur? En dat ze al in de fabriek als complete set worden ingebouwd? Een kant-en-klare rolluikoplossing!
- … rolluiken eigenlijk een geheel van lamellen vormen (pvc of aluminium) die aan elkaar zijn geklikt?
- … de lamellen via een geleider aan de zijkanten naar boven en naar beneden rollen? De geleiders kun je vergelijken met rails.
- … rolluiken ook assen nodig hebben? Rolluikassen zijn holle buizen waaraan de lamellen worden vastgemaakt.
- … rolluiken ook ophangveren hebben? De lamellen zijn bevestigd aan de as met die veren. De veren rollen mee op en zijn flexibel.
- … het rolluiklint aan de rolluikas is bevestigd? Daarmee rol je het lint op of af. Laat je het rolluik naar beneden, dan wordt het lint korter. Trek je het weer omhoog, dan rolt het weer op.
- … je je rolluiken op meerdere manieren kunt opwinden? Dat kan mechanisch met een veer of elektrisch via een afstandsbediening of knop.
- … plastieken doppen ervoor zorgen dat je rolluiken niet helemaal in de kast schieten? Die rolluikstoppen zitten helemaal op de onderste lamel.
*rolluikweetjes van onze service-helden, thank us later!
De meest voorkomende problemen
De eerste problemen ontstaan na 5, 10 of 15 jaar. Rolluiken gaan naar boven en beneden dat het een lieve lust is. Zonder onderhoud is het géén wonder dat er na een tijd problemen kunnen opduiken.
Met stip op nummer 1: problemen met het oprol- of afrolmechanisme
Je hoort het al aankomen: naarmate de jaren vorderen, slijten de rolluiklinten af. Ze krijgen dan ook heel wat te verduren, die linten uit stof, nylon of polyester. 2 à 3 keer per dag worden ze intensief gebruikt om onze rolluiken op- of af te rollen. En dat meerdere jaren aan een stuk. Net zoals kleding die je vaak draagt en wast, gaan ook rolluiklinten verduren en zelfs scheuren. Dat gebeurt terwijl je het lint in je handen hebt ofwel verdwijnt het lint mee in de kast. Lap!
EHBRO**: Goed nieuws, onze service-helden kunnen het lint gewoon vervangen. Ongeacht het type rolluik. In onze servicebus hebben we allerlei soorten lint in stock. Daarbij is het wel uiterst belangrijk dat het rolluik toegankelijk is***. Anders moeten we muren, mdf-omkastingen of pleisterwerk openbreken, wat onze helden niet fijn vinden.
**eerste hulp bij rolluikongevallen
***wij verrichten wel heldendaden, maar helaas geen mirakels.
Op de 2de plaats: motoren van automatische rolluiken
Automatische rolluiken worden elektrisch aangestuurd. Er is dus geen lint, maar je gebruikt een afstandsbediening, een knop of misschien zelfs wel een app. Je geeft kort samengevat een commando aan je rolluik: “naar boven” of “naar beneden”.
Je hoort het alweer aankomen. Soms begeeft de motor het of schort er iets aan de elektrische bediening. Elektronica kan ons in de steek laten en zelfs doorbranden, overbelast of ontregeld geraken …
EHBRO: Geen nood! Onze service-helden kunnen de motor herstellen of anders instellen. Daar hebben we regelkabels en de nodige expertise voor. De meest voorkomende motoren liggen ook weer te wachten in de servicebus. Is je rolluik toegankelijk en niet breder dan 1,5 meter? Dan kan onze service-held ingrijpen. Is dat niet het geval? Dan kan een tweede interventie nodig zijn****.
****onze service-helden zijn dan wel spierbundels, om het gewicht van een groter rolluik te dragen, hebben we er twee nodig.
Op de derde plaats: de ophangveren gaan kapot
Door de tand des tijds kunnen de ophangveren losschieten of verslijten. Ze komen los door het veelvuldig op- en neerlaten van het rolluik. Ze kunnen ook kapotspringen omdat het materiaal versleten is.
EHBRO: No worries, onze service-helden hebben de meest voorkomende ophangveren op zak.
Minder voorkomende problemen
Ook andere onderdelen kunnen voor problemen zorgen. Geleiders of lamellen kunnen kapotgaan door stormschade, vandalisme of inbraak. De geleiders raken los en de lamellen kunnen zelfs scheuren of afbreken. Ook rolluikstoppen kunnen afbreken of kapotgaan.
EHBRO: Onze helden vervangen het volledige blad en niet de individuele lamel. Dat doen we voor het kostenplaatje, de duurzaamheid en het kleurverschil dat je zou krijgen tussen de nieuwe en oude lamellen. En gelukkig zitten er ook rolluikstoppen in het EHBRO-koffertje van onze helden.
Schakel onze EHBRO in!
Je ziet het, wij hebben voor alles een oplossing. Schakel zeker onze service-helden in voor EHBRO. Ze staan voor je klaar!