Tuesday, May 21, 2024

Eerste hulp bij grote raamtroubles

Valt je raam bijna op jou?

Geeft je klink geen centimeter meer mee?
Of draait je raamkruk helemaal zot? Dàt klinkt als grote raamtroubles. 

No worries, onze helden kunnen dat al-le-maal oplossen. In deze blog ontdek je welke problemen én oplossingen er zijn. Maar vooral: wat je zélf kunt doen in de hoogste raamnood.

 

herstellingen ramen
Windocare

 

Probleem 1: mijn kiepraam valt er bijna uit

Je raam draait open op de twee scharnierpunten aan de zijkanten. Maar op de kiepstand rust het raam nog maar op 1 scharnierpunt. Is er dan geen valbeveiliging? Dan kan het raam op jou vallen. Zie je geen scharnieren? Dan heb je misschien moderne ramen met onzichtbare, ingebouwde scharnieren. Wist je trouwens dat we bij Windocare al je zichtbare scharnieren kunnen ombouwen tot onzichtbare?

Oplossing: Probeer rustig te blijven en draai de raamkruk terug naar de horizontale stand. Doe het raam zo dicht en sluit het daarna helemaal. Smeer de scharnierpunten regelmatig en maak ze schoon of haal onze professionals erbij.

Probleem 2: mijn raam sluit niet

In je raamkader zitten sluitstukken waar de zogenaamde ‘nokken’ in moeten vallen. Als die scheef staan, slaan ze tegen de sluitstukken. In een eerste reflex ga je daardoor harder duwen en zonder dat je het weet, richt je mechanische schade aan. Bij oudere ramen kan er ook sprake zijn van metaalmoeheid en aan de kust van oxidatie.

Oplossing: Sluitstukken kunnen kapotgaan, maar gelukkig kunnen onze service-helden ze vervangen en afstellen.

Probleem 3: mijn klink zit los of wringt tegen

Je raamkruk heeft het best druk. Ze zet namelijk verschillende mechanismen in werking en daarvoor heeft ze heel wat verschillende onderdelen nodig. Zo maakt ze van een gewone beweging een draai-kiepbeweging. Maar zodra ze ouder is dan 15 jaar en het beslag eerder goudkleurig is, is het moeilijker om die onderdelen nog te vinden. Bovendien moet een klink goed zijn vastgemaakt aan een raam om het te kunnen bedienen. Onze raamvleugels worden ook steeds zwaarder omdat onze ramen hoger worden, ons glas zwaarder en ons profiel robuuster. Al dat gewicht heeft dus een grote impact!

Oplossing: Als je de onderdelen nooit smeert of schoonmaakt, moet je op de duur veel kracht of gewicht zetten om het mechanisme te doen werken. Daardoor kan de klink afbreken of stukgaan. Reken daar nog de tand des tijds bij en je hebt helemaal prijs. Forceer daarom niets en open en sluit je raam rustig. Vaak adviseren onze service-helden om het volledige beslag te laten vervangen door de arbeidskosten. Zo voorkom je dat ze binnen de kortste keren weer aan je deur staan.

Probleem 4: mijn raamkruk is volledig geblokkeerd of draait zot

De krukkast achter de kruk zorgt ervoor dat ze kan draaien en dat het mechanisme kan bewegen. Maar de krukkast kan uitslijten door het pinnetje van de kruk. Of zit je raamklink volledig vast?

Oplossing: Onze service-helden kunnen een blinde boring uitvoeren. Daartoe maken ze het glas los en doen ze een boring vanuit de binnenkant om het beslag los te maken. Zo zien ze waar het precies blokkeert en kunnen ze de vastzittende onderdelen smeren of vervangen. Zo gepiept!

Probleem 5: mijn wentelraam of guillotineraam … blokkeert

Oplossing: Dit zijn oudere systemen met een ingewikkelder mechanisme. Je kunt dan ook zelf niet veel doen als het mechanisme blokkeert. Wat wél kan, is zorgen voor een regelmatige smeer- en poetsbeurt. Volstaat dat niet? Roep dan onze service-helden erbij.

Probleem 6: mijn terrasdeur kiept niet goed meer of blokkeert

Een raam dat toegang geeft tot het terras noemen we een terrasraam, want een deur kan nooit kiepen. Het beslag om zo’n terrasraam te kiepen, moet dan ook sterk genoeg zijn om al dat gewicht te kunnen dragen en om de frequente bewegingen aan te kunnen. Misschien wringt daar het schoentje?

Oplossing: Laat onze service-helden steviger beslag installeren en de puntjes op de i zetten bij de afstelling.

Probleem 7: mijn raam gaat niet meer open, dicht of op de draai-kiepstand

Vaak ligt het niet aan de scharnieren, maar aan de hoekoverbrenging in je raam. Die brengt letterlijk de kracht van je beweging over van de klink naar de rest van het mechanisme. Misschien is het te lang geleden dat je dit frequent gebruikt onderdeel nog hebt gesmeerd? Ook de valschaar of schaararm kan het probleem zijn. Als die niet werkt, valt je raam niet meer open of kan het in het ergste geval op jou vallen.

Oplossing: Geef de hoekoverbrenging en valschaar regelmatig een smeer- en poetsbeurt en laat ze indien nodig vervangen door onze professionals.

Probleem 8: Ik heb tocht aan mijn raam of mijn raam klemt

Oplossing: Doe de papiertest! Neem een A4-blad. Open je raam en stop het blad papier tussen je kader en je raamvleugel. Sluit je raam. Als het dicht is, mag je het papier er niet tussenuit krijgen: het moet vastgeklemd zitten. Is je raam niet goed afgesteld? Dan kun je het papier eruit trekken. Je kunt ook een visuele check doen: is de dichting nog zwart, vettig of is ze eerder afgebrokkeld, grijs en broos? Laat onze helden ze dan afstellen of volledig vervangen.

 

 

Windocare aftercare
bedrijfspagina en contact