Friday, May 17, 2024

Mijn rolluiklint is kapot, wat nu?

 

Heb je rolluiken? Dan weet je vast dat er rolluikissues kunnen opduiken. Wees gerust, je bent niet de enige. Je vraagt je wellicht ook af of je nu je rolluiklint moet laten herstellen, vervangen of je best ineens overschakelt op een elektrisch rolluik.

Windocare herstellen van buitenschrijnwerk

Rolluik herstellen of vervangen?

Ken je dit scenario? Je staat plots met het rolluiklint alleen in je handen. Bij Windocare worden we vaak gecontacteerd om een rolluik lint te herstellen of te vervangen. Het lint van je rolluik rolt niet meer op. Misschien is het zelfs gescheurd of verduurd. Tijd om het te (laten) herstellen of vervangen dus.

Ook het oprolmechanisme van je rolluik kan het laten afweten. De veer of het bakje zelf kan de boosdoener zijn. Als het bakje van de lintoproller van je rolluik zelf stuk is, dan laten we het rolluik eerst helemaal naar onder. Het nieuwe lint wordt dan bevestigd op de bandopwinder. Ongeacht of het nu in- of opbouw is: we vervangen het volledige kastje.

Ook de veren kunnen losschieten. Vaak gebeurt het als je rolluiklint scheurt, het plots met een hoge snelheid neervalt. De rolluik veer vervangen is dan de boodschap.

Zelf het lint van je rolluik vervangen of een vakman inschakelen?

Wil je zelf de handen uit de mouwen steken? Gebruik dan deze checklist:

  1. Kan ik de rolluikkast eenvoudig openmaken?
  2. Is het lint nog intact, gescheurd of over de as gegaan?
  3. Kan ik het lint van de as loshalen en vervangen?
  4. Heb je het lint gevonden? Verwijder het dan en bevestig het nieuwe lint aan de bovenkant van de as tot onderaan in de opwinder. Daar maak je het einde van het lint vast.
  5. Vergeet niet om je lint door de doorvoer van de rolluikbak te steken.
  6. Maak daarna de kast weer dicht.

Tip van onze service-held: De hoeveelheid lint bepaal je gemakkelijk op basis van het bestaande lint. Je vindt het in de meeste doe-het-zelfzaken of online.

Toch niet zo’n handige Harry? Of gewoon geen tijd? Wees welkom bij Windocare. Wij geven je er 2 jaar garantie bovenop. Da’s onze service.

 

Rolluiklint herstellen

 

Kan ik het rolluiklint vervangen zonder de kast te openen?

Bij een voorzetrolluik is de rolluikkast aan de buitenkant bevestigd. Dat betekent dat ook het lint aan de buitenkant moet worden vervangen. Op het gelijkvloers is dat haalbaar, maar vanaf de eerste verdieping wordt dat met een ladder al gevaarlijk. Schakel daarom onze helden in.

 

Hoe het rolluiklint vervangen:

  1. Maak je rolluikkast zorgvuldig open.
  2. Haal het oude lint eraf. Draai het nieuwe lint nu over de as. Stop het lint door het gat in de plaat.
  3. Bevestig het nieuwe lint onderaan aan de rolluikopwinder.
  4. Maak de kast weer dicht. 

Tip van onze service-held: Vaak is een rolluikkast gemaakt uit MDF- of PVC-platen met schroeven. Soms zitten die schroeven verstopt onder plamuursel. Als je dit zelf wil doen, hou daar dan rekening mee.

Zie je het niet zitten om dit zelf te doen? Onze service-helden kunnen die klus met plezier voor je klaren.

Rolluiken laten automatiseren?

Wordt het alsmaar zwaarder om je rolluik op te trekken? Of wil je je rolluiklint niet meer vervangen? Wij kunnen je rolluik automatiseren*. Er is dan geen lint meer, maar een motor in de as die je met een afstandsbediening kunt bedienen. Zo gemakkelijk kan het soms zijn.

*We hebben daarvoor wel elektriciteit nodig (bv. een stopcontact in de buurt). We zijn wel mecaniciens, maar geen elektriciens.

We kunnen ook elektrische rolluiken herstellen. Onze service-helden hebben de meest voorkomende merken van motoren bij zich. Afhankelijk van de kracht en de snelheid van de motor kunnen we hem vervangen.

Waar moet je op letten bij de aankoop van je rolluiklint?

Let zeker op de kleur, de breedte en de lengte. Hoe meer kracht je moet zetten, hoe breder het lint moet zijn. Ook het materiaal is belangrijk: kies zeker voor synthetisch materiaal. Dat is steviger en duurzamer dan een natuurlijke stof zoals katoen.

Tip van onze service-held: de lengte van het lint is afhankelijk van de hoogte van het rolluik. Hoe hoger, hoe meer lengte je nodig hebt.

Lamellen rolluik kapot door stormschade?

Lamellen gaan niet zomaar stuk. Maar bij stormweer zien we soms dat dat door hevige rukwinden toch gebeurt.

Tip van onze service-held: Laat je rolluik omhoog bij een storm. Anders kunnen de lamellen uit hun geleiders schieten en gaan ze kapot.

Toch stormschade? Geen nood. We vervangen het volledige blad, anders kan er een kleurverschil ontstaan.

Andere veelvoorkomende rolluik problemen

Rolluiken bestaan uit verschillende onderdelen. In deze blogpost kon je al lezen welke problemen er kunnen opduiken.

Wat je rolluikissue ook is, laat het niet te ver komen en schakel nu een service-held in.

  

Windocare aftercare
bedrijfspagina