Wednesday, April 24, 2024

AUTOMATISATIE ALUMINIUM PRODUCTIELIJN

DE TREND naar automatisatie in aluminium ramen- en deurensector

TRYMA ILLUSTREERT DE VOORDELEN VAN AUTOMATISERING

 

Tryma machines

De productie van pvc ramen en deuren verloopt reeds lange tijd sterk geautomatiseerd, maar de automatisering in de productie van aluminium schrijnwerk bleef meestal beperkt tot een zaag- en bewerkingscentrum. Niet iedereen weet dat er ook voor en na het zagen en bewerken van de aluminium profielen verschillende mogelijkheden zijn voor het automatiseren van het productieproces. Hieronder bespreken we enkele van deze mogelijkheden.

 

LIJMAUTOMAAT VOOR PROFIELEN

De contouren van de gezaagde en bewerkte aluminium profielen worden voorzien van kit voor het plaatsen van de pershoeken en het samenstellen van de elementen.
Het is mogelijk om deze productiestap te automatiseren door middel van een automatische lijmmachine. De bediener plaatst de profielen tegen een aanslag in de machine. Vervolgens worden de profielen geklemd en start het automatisch aanbrengen van de kit op de uiteindes van de profielen. Per profiel wordt vooraf een programma gemaakt waarop aangeduid wordt waar er kit aangebracht moet worden. Met de machine kunnen bovendien meerdere kleuren aangebracht worden. 
Per kleur wordt de machine uitgerust met een extra buisje. 
Dankzij het automatiseren van het verlijmen van de verstekken wordt er minder lijm aangebracht waardoor er minder tijd nodig is voor het schoon maken van de hoeken na het persen. Bovendien wordt er ook minder lijm verbruikt.

tryme verlijmen alu profielen
Automaat voor het verlijmen van de profielcontouren


CNC GESTUURD PERSEN

Traditioneel worden de hoekverbindingen van aluminium ramen en deuren geperst met een conventionele 1-kops hoekenpers. Dit betekent dat de bediener hoek per hoek positioneert, klemt en
perst. Bovendien dient de bediener voor het persen van een ander profieltype meestal handmatig de set persmessen te wisselen. Het spreekt voor zich dat deze handelingen zeer tijdrovend zijn en er ook kennis van zaken nodig is.

Nu is er de mogelijkheid om over te stappen naar een cnc gestuurde hoekenpers. De cnc gestuurde hoekenpers is beschikbaar als 1-kops of als 4-kops. De aansturing van beide machines gebeurt op dezelfde manier: de bediener voert de gegevens van het te persen element in via het touch screen van de computer of hij scant de barcode van het etiket met een draadloze barcode scanner.
Vervolgens positioneren de persmessen zich automatisch naar hun posities voor het persen van de hoeken. Dankzij de volautomatische instelling van de persmessen hoeft de bediener nooit meer van set persmessen te wisselen. Hierdoor kunnen verschillende profieltypes en -reeksen door elkaar verwerkt worden zonder manuele instellingen. Alle profieltypes worden met dezelfde persmessen geperst.

De klemmen en het persen wordt door de bediener gestart door het bedienen van de dubbele duimtoets knoppen en een voetpedaal. Dit garandeert een absolute veiligheid voor de bediener en is ook een groot pluspunt in vergelijking met de conventionele hoekenpersen.

Een 4-kops hoekenpers kan bovendien uitgerust worden met een automatische aanvoer met een geïntegreerde montageplaats.
Na samenstelling van het element op de montagetafel wordt deze door de bediener tegen een aanslag geplaatst. Vervolgens wordt het element vrijgemaakt en automatisch naar de hoekenpers
gevoerd door transportbanden. De bediener hoeft dus het samengestelde element niet meer te tillen. Hierdoor is 1 bediener in staat om elementen met grote afmetingen te assembleren en te
persen zonder tussenkomst van een extra bediener.

Na het persen kunnen de elementen uitgevoerd worden voor het verwijderen van de lijm en het schoon maken van de hoeken. De geperste ramen kunnen vervolgens gestockeerd worden of verder getransporteerd worden naar een machine voor het volautomatisch rubberen.

 

Tryma hoekenpers
CNC gestuurde 4kops hoekenpers met aan- en uitvoer


INROLLEN VAN DICHTINGEN

Na het persen worden de verschillende type elementen voorzien van de nodige dichtingen. Het handmatig inrollen van de dichtingen is zeer tijdsintensief en betekent veelal een bottle neck in de
productie. Het is bovendien steeds herhalend en niet de leukste opdracht voor een medewerker. Door het automatiseren van deze productiestap kan er bijgevolg een enorme tijdswinst behaald worden.

Deze machine brengt zowel de aanslagals de glasrubber volautomatisch in in de dichtingsgroeven van de reeds geperste kaders en vleugels. De machine kan uitgerust worden met meerdere koppen zodat er meerdere type dichtingen ingerold kunnen worden. De dichting wordt met een mesje gekarteld of met een V-snit geknipt in de hoeken zodat deze mooi omlopend kan doorlopen. De vleugels worden bovendien automatisch gekanteld om de dichtingen aan beide zijdes in te rollen zonder manuele tussenkomst. 

Het is mogelijk om de uitvoer van de 4-kops hoekenpers te verbinden met de aanvoertafel van de dichtingsmachine.
Hierdoor worden de elementen geassembleerd, geperst, schoon gemaakt en voorzien van de dichtingen in één volledige bewerkingslijn met een minimale manuele tussenkomst.

Tryma inrollen dichtingen
Automatisch inrollen van dichtingen in aluminium ramen

 

OPTIMALISATIE VAN DE WORKFLOW

Na het persen en het inrollen van de nodige dichtingen moeten de elementen gestockeerd worden om vervolgens af te monteren en klaar te maken voor transport.
Voor het manueel verplaatsen van de elementen is meestal de tussenkomst van een tweede bediener noodzakelijk.
Ook het sorteren van de juiste elementen bij de juiste werkplaats vergt een goede organisatie. Bovendien is er meer risico op beschadigingen van het aluminium door de vele manuele handelingen. 

Het verplaatsen en sorteren van deze elementen kan ook uitgevoerd worden door een automatische verdeelwagen. Deze verdeelwagen kan elementen in horizontale positie overnemen van een
aangedreven transporttafel of in verticale positie overnemen van een aangedreven rollenbaan. Vervolgens worden deze elementen automatisch gestockeerd in een buffer of getransporteerd
naar een montageplaats. Dankzij het automatiseren van deze handelingen wordt er kostbare tijd gewonnen dat aangewend kan worden voor het correct afmonteren van de ramen.

Tryma, verdeelstation
Automatische verdeelwagen met buffer en werktafels


ERGONOMISCHE WERKPLAATSEN

Het buffer- en sorteerstation kan uitgebreid worden met een ergonomische werkplaatsinrichting. Afhankelijk van het type element dat op een bepaalde werkpost gemonteerd wordt, kan er een aangepaste montagetafel geplaatst worden.
Zo zijn er verschillende montagetafels beschikbaar voor het monteren van vleugels, kaders, schuiframen of bijvoorbeeld ramen met rolluikkasten.

In combinatie met een automatische verdeelwagen kunnen de elementen automatisch aangevoerd worden naar een rollenbaan. De bediener verplaatst het element van de rollenbaan naar de montagetafel in verticale positie. Door middel van een pneumatische kantelfunctie met monteren is, kan de automatische verdeelwagen het volgende element reeds klaar zetten naast de montagetafel. Op deze manier is er geen stilstand en kan de bediener zich concentreren op het afmonteren van het raam.

Tryma bewerkingscentra

VISUELE WERKPLAATSEN

Voor het optimaal beheren van de workflow in de werkplaats en het opvolgen van de productie kan iedere werkplaats voorzien worden van een computer. De bediener van een werkplaats ziet op het scherm van de computer een overzicht van de gestockeerde elementen in de buffer, een afbeelding van het element dat gemonteerd moet worden en een overzicht van de nodige materialen hiervoor. Dankzij een centrale PC voor het beheer van de automatische installatie kan de status van een order doorlopend opgevolgd worden.

 

Tryma machines

 

 

tryma schrijnwerk
bedrijfspagina