Wilms | ‘Groene’ lakkerij

Wilms investeert 3,6 miljoen in hal met ‘groene’ lakkerij

Omdat de bestaande lakkerij de productie van rolluiken en zonweringssystemen amper kon bijbenen, heeft Wilms in Meerhout een nieuw bedrijfsgebouw bijgebouwd. Een investering in duurzame technieken van 3,6 miljoen euro.

“Onze bestaande lakkerij aan de overzijde van de Molsebaan is zeven jaar oud, maar zit nu overvol”, zegt algemeen directeur Erik Wilms. Zijn vader Jos stampte het bedrijf veertig jaar geleden als een eenmanszaak uit de Kempense zandgrond. “Omdat we ook alsmaar meer op export mikken, was het nodig om iets aan die bottleneck te doen. In Zweden krijgen we voet aan de grond en we hopen nu ook in Frankrijk en Engeland wat door te breken.”

Wilms besloot om voor de zonweringssystemen een nieuwe lakkerij te bouwen aan de kant waar het gros van de productiefaciliteiten zich bevindt. “Zo moeten we niet langer telkens alle stukken over en weer over de drukke Molsebaan verhuizen. Dat scheelt ook flink in verpakkingen.”

Duurzaamheid voorop

Dat laatste detail heeft in de visie van Wilms even veel te maken met kostenbesparing als met milieubewustzijn. Want het ontwerp van de fonkelnieuwe lakkerij van 60 bij 23 meter, die momenteel proefdraait om volgende week operationeel te gaan, stelt duurzaamheid voorop.

“In plaats van kraantjeswater zoals bij onze bestaande lakkerij gebruiken we uitsluitend hemelwater. Het afvalwater vangen we opnieuw op en laten we door een vacuümverdamper gaan. Dat toestel is uniek in België. Het zuivert het afvalwater om het nadien te demineraliseren, zodat we het opnieuw kunnen gebruiken. De eruit gefilterde afvalstoffen worden door een speciale afvalverwerker opgehaald. Op die manier komen we tot een nullozing.”

Nieuwe werkkrachten

De vacuümverdamper heeft een capaciteit van 200 liter water per uur en kost in zijn eentje al 250.000 euro. De totale investering in nieuwbouw en installatie bedraagt 3,6 miljoen euro. De warme lucht uit de lakcabines wordt gezuiverd en vervolgens gebruikt als verwarming van de werkruimte.

“In eerste instantie gaan medewerkers van de bestaande lakkerij in de nieuwe aan de slag, omdat zij de ervaring en kennis hebben. Maar nadien komen er zeker nieuwe werkkrachten bij”, zeggen Erik Wilms en personeelsdirecteur Tina Ermgodts.

 

Meer over bedrijf en producten van Wilms nv