Hang-en sluitwerk

Ramen:
Het spreekt voor zicht dat de raamkader voldoende stevig moet zijn.
Om te voorkomen dat het opengaand deel (=de vleugel) wordt uitgelicht, of dat de inbreker zich toegang forceert, kan men kiezen voor inbraakvertragend hang- en sluitwerk (veiligheidsbeslag)
Dit hang- en sluitwerk is extra beveiligd met zogenaamde paddestoelnokken. Dit systeem heeft nog extra sluitpunten, deze zijn champignon-vormig en schuiven in een stevige sluitkom.
Er zijn verschillende veiligheidsklasses.

Afsluitbare raamkruk:
Een afsluitbare raamkruk met eventueel boorbeveiligde krukkast laat de inbreker niet toe om de raamkruk te manipuleren (bv. bij glasbreuk).  Het beschermt tegen doorboren ter hoogte van de raamkruk, zodat manipulatie van de raamkruk van buitenaf onmogelijk wordt.

Deuren:

slot-basis

Meerpuntslot: Fuhr
Cilinder bediend meerpuntslot
De dagschoot wordt bediend door de cilinder of de deurkruk. De deur wordt vergrendeld of ontgrendeld door 2 toeren van de cilinder. Afhankelijk van de gekozen versie wordt de deur vergrendeld op 3, 5 of 7 sluitpunten. De extra sluitpunten treden pas in werking bij bedienen van de cilinder.|

Automatisch meerpuntslot
Wanneer men de deur sluit, wordt het onderste en bovenste sluitpunt automatisch geactiveerd via magneten. Zonder bediening van de cilinder is de deur steeds gesloten met 3 sluitpunten. Vervolgens kan de deur beveiligd worden door de cilinder te bedienen. Door de nachtschoot te vergrendelen zijn alle sluitpunten geactiveerd en is de bediening van de binnenkruk geblokkeerd.

Enkele belangrijke maten:
Doornmaat is is de afstand van het center van de kruknoot of cilinderopening tot de voorkant van de slot-voorplaat. (veel voorkomende maat is 35,40 of 45mm)
Asafstand is de afstand tussen het center van de kruknoot en het center van de bovenste ronde opening van  de cilinderopening. (veel voorkomende maat is 72,85 en 92mm)

Veiligheidscilinder:Cilloc_Santens
Een cilinder is het meest voorkomende sluitsysteem. Indien de cilinder meer dan 2 mm uit het beslag steekt, is hij een eenvoudige prooi om af te breken of uit te trekken. Voor een goede beveiliging kiest u best voor een veiligheidscilinder. Een veiligheidscilinder beschermt in de eerste plaats tegen het illegaal kopiëren van sleutels door het unieke meegeleverde eigendomscertificaat, de betere cilinder heeft extra inbraakwerende eigenschappen zoals een extra boorbeveiliging en een extra afbreekbeveiliging.
Lees ook post Veiligheidscilinder Ciloc6.

Dievenklauwen_FapimDievenklauw is een beveiligingsproduct om deuren te beveiligen tegen inbraak. Een dievenklauw bestaat uit twee delen van gehard staal: een bus en een stift.

Een pen wordt onder of boven elk scharnier in de deur gezet en een bus wordt er recht tegenover in de deurpost gemonteerd.
De betere scharnier heeft de dievenklauw in de scharnier geïntegreerd.  Hierdoor kan de deur niet meer aan de scharnierzijde worden geopend wanneer de scharnierpennen zouden zijn vernield of verwijderd. Wordt meestal toegepast bij naar buitendraaiende deuren, daar het draaigedeelte van het scharnier aan de buitenkant staat en hier dus een groter risico bestaat voor inbraak.
U kan ook kiezen voor de verdoken scharnier, zie post Dr Hahn, Verdektliggend scharnier.

Vanaf 1.1.2016 zal de Duitse fabrikant Dr. Hahn een zaagbestendige pen aanbieden bij het volledige assortiment scharnieren. (lees bericht)

Spionoog.156-spionoog
Bij een volledig gesloten voordeur is het onmogelijk te zien wie er aan de deur staat.
Ideaal is wanneer een deel van het paneel, of een zijlicht van de deur is uitgevoerd met doorschijnend veiligheidsglas.
Is dit niet mogelijk kan je een spionoog plaatsen in het paneel van de deur. Naast de optische spion bestaan er ook elektronische spionogen, deze zijn voorzien van een camera en een LCD scherm.
Nog een mogelijkheid is het plaatsen van een videofoon, hierbij kan u de aanbeller op afstand kan bekijken. Het voordeel  van een videofoon met beeld is dat u zelf niet topt bij de deur moet gaan.

Rolluiken en slagluiken

Net zoals goed beveiligde ramen en deuren een dief te veel tijd kosten, geldt dat zeker ook voor rolluiken.
Inbrekers schrikken af, waardoor deze sneller geneigd zijn om jouw huis over te slaan. Vandaar het veiligheidsgevoel dat we ervaren bij rolluiken.
Bijkomend element is dat de inbreker niet weet wat hij achter de rolluik gaat vinden. Zijn er waardevolle spullen in huis of is er een hond aanwezig?

Zijn de rolluiken of slagluiken voorzien van een motor, dan is er de mogelijkheid om deze bij afwezigheid (vakantie) automatisch aan te sturen zodat het lijkt alsof er iemand thuis is.


Terug naar Overzicht Veiligheid start hier

Anverwante merken:
Dr Hahn – Scahrnieren
Santens – Metaalwaren (sloten, cilinders, Dievenklauwen, Spionoog)
Lecot-Raedschelders – Metaalwaren (sloten, cilinders, Dievenklauwen, Spionoog, Raambeslag)
Wilms – Rolluiken
Polmarplast – Rolluiken
Artimobili – Slagluiken