Tuesday, February 20, 2024

Hoe ramen schoonmaken zonder strepen?

Erger jij je ook aan die vieze ramen?
Als de zon laag staat is al het vuil te zien en kun je er bijna niet meer door heen kijken.
Blijf je het ramen zemen toch steeds uitstellen?
Wanneer je dan eindelijk begonnen bent en denkt dat de ramen blinken zijn de strepen een uur daarna weer zichtbaar.
FITNESS INSTRUCTORS – VILLAGES IN ITALY -MUCH MORE ENTERTAINMENT – Classifieds Campobasso buying anabolic steroids fitness grottaglie – amateur one association…
Omdat waarschijnlijk de enige goede manier niet bestaat brengen we 4 versies:

 > Tante Kaat
 > Libelle
 > poetsmadammen Claudia & Pascale
 > www.zininmeer.be

door poetsmadammen Claudia & Pascale

Wat heb je nodig?

 • een emmer water
 • spons, zeemvel of microvezeldoek.
 • detergent (geen ammoniak, dat is schadelijk voor de gezondheid!)
 • een goede aftrekker: één met rubber! (slechte aftrekker = strepen!)
 • een dweil om je vloer te beschermen.

Tip: zet je emmer op een stoel. Zo moet je je niet telkens bukken!

Poetsen:

 1. Maak het glas nat met water en detergent erin: breng het water aan van onder naar boven! Waarom? Omdat je raam onderaan het vuilst is, dan kan het sop daar langer inwerken. Je vermijdt ook afdruipers door van onder naar boven te werken!
 2. Maak dan het kader van het raam nat en droog die onmiddellijk af! En vergeet het randje niet tussen de kader en het raam. Daar blijft vaak wat water zitten en dat zorgt achteraf ook voor afdruipers.
 3. Afdrogen met de aftrekker! Belangrijk om geen strepen te krijgen! Maak vloeiende bewegingen met je aftrekker, haal hem niet van het glas! Ga ook niet verticaal of horizontaal werken, maar maak ‘bergjes’. Werk nu wel van boven naar beneden!

Wat als je ramen heel vuil zijn?

 1. Borstel eerst het vuil van de ramen met een zachte handveger! Doe dat zowel bij het raam, als bij de kader van het raam!
 2. Als dat gebeurd is ga je voor de eerste maal het extreem vuile raam afwassen met een oude spons of vod om het meeste vuil te verwijderen. Gebruik water met detergent! Ook weer zowel bij de kader als bij het glas.
 3. Voor de tweede maal, neem je opnieuw proper water en je proper poetsgoed materiaal!
 4. Volg de stappen zoals hierboven beschreven!

Hoe vermijd je strepen?

 • Het belangrijkste: gebruik een aftrekker met een zeer goed rubber!
 • Droog niet met een natte doek of een nat zeemvel
 • Poets je ramen niet in volle zon. Daardoor droogt alles veel te snel op en heb je ook een grotere kans op strepen.

door Tante Kaat

Hoe kan je best je ramen poetsen?

Ramen poetsen: we kijken er allemaal een beetje tegenop maar vroeg of laat komt het moment dat je je ramen moet wassen om er nog goed te kunnen door zien.

Erg vervuilde ramen borstel je best eerst af met een zachte borstel. Zo hoef je niet telkens schoon water te nemen en gaat het karweitje veel sneller.

Lap de ramen altijd op een grijze dag (dus best geen zon). Vul je emmer met lauw zacht water en een geutje azijn en spons hier de ramen mee af. Vergeet ook niet de raamlijsten (eventueel kun je hiervoor een allesreiniger gebruiken).

Neem nu de aftrekker en maak vloeiende, doorgaande, elkaar overlappende bewegingen. Als je aan de buitenkant horizontale bewegingen maakt, doe je aan de binnenkant verticale, zodat je al snel ziet waar er eventueel een streep is achtergebleven. Doe de randen met een zeemlap.

Voor extra glans wrijf je na met een prop krantenpapier of een bos brandnetels.

door: www.zininmeer.be

De juiste producten voor het lappen van je ramen 

Je hebt niet veel nodig om je ramen goed te kunnen wassen, maar een kleine aftrekker is onontbeerlijk. Zorg dat de rubber geen sporen van slijtage vertoont. Daarnaast zijn een emmer en een goede spons een aanrader. Er zijn speciale kuisproducten voor ramen op de markt, maar een dopje afwasproduct in een grote emmer doet het ook prima. Gebruik zeker niet teveel product, want dit werkt streepvorming in de hand. Tot slot heb je enkele droge doeken of een goed (natuur)zeemvel nodig.

Je ramen wassen 

Verwijder vooraf het ergste vuil met een gewone doek van je ramen. Voor uitwerpselen van vogels kan je een krabbertje gebruiken. Let erop dat je geen krassen maakt op het glas. Doop je spons in de zeepoplossing en knijp het meeste water er weer uit. en zeep je ramen goed in. Vergeet de hoekjes en de randen van je kozijn niet.

 

ramen wassen, ramen lappen Je ramen lappen 

Neem dan je aftrekker en plaats hem loodrecht ten opzichte van je raamoppervlak. Maak je de goede gewoonte eigen om aan de binnenzijde van links naar rechts te werken en aan de buitenzijde van je ramen van boven naar beneden. Zo heb je steeds een idee van aan welke kant eventuele vegen zich bevinden. Veeg je aftrekker tussendoor droog aan een zeemvel. Controleer je aftrekker regelmatig op barstjes, scheurtjes en slijtage en vervang indien nodig. Een rubber die aan de hoekjes niet mooi recht is, zorgt voor een streperig resultaat. Neem je zeemvel en volg de contouren van het raam tot alle hoekjes en kantjes droog zijn. Na het wassen van je ramen kan je met een prop krantenpapier nog eens over je ramen wrijven, dit zorgt ervoor dat ze nog mooier gaan glanzen.

door: Libelle

TIPS OM ZONDER STREPEN DE RAMEN TE WASSEN:

 • Doe een scheut azijn in een emmertje lauw water. Zeem je ramen hiermee in en je zult geen last van strepen hebben. Ook glansspoelmiddel voor de vaatwasser heeft dezelfde werking als azijn.
 • Neem, na het wassen van je ramen, de laatste vochtrestjes weg met droge proppen krantenpapier. Je kunt hier ook een schone, droge handdoek voor gebruiken. Strepen zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen.
 • Gebruik regenwater in plaats van kraanwater. In regenwater zit geen kalk en dat is in veel gevallen de oorzaak van strepen.
 • Snij een ongepelde ajuin in vier stukken en doe de stukken in het water waarmee je je ramen gaat wassen. Lap je ramen en droog ze nadien met een trekker en een zeem.

KRASSEN NA HET WASSEN?

Ben je klaar met ramen wassen, maar spot je plots enkele krassen op je blinkende glas? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Stel jezelf de vraag:

 • Spoelde ik voor de start de ramen goed af? Dat is nodig om al het grove vuil te verwijderen zoals zand. Anders neemt je spons oneffenheden op en wrijf je krassen in het glas.
 • Gebruik ik het juiste materiaal? Een degelijke spons zonder schuurkant, een proper zeemvel en een raamtrekker van goede kwaliteit zijn onmisbaar.
 • Gebruik nooit een ijskrabber om bijvoorbeeld vogelpoep te verwijderen. Maak in plaats daarvan een stukje keukenpapier vochtig en ‘plak’ het tegen het raam. Een vijftal minuten later zul je de resten makkelijk kunnen verwijderen, zonder krassen te maken.

Bekijk dit filmpje voor nog extra tips.