Wednesday, February 21, 2024

Zwembad, wijnkelder of isolerende ramen?

Wat geeft uw huis meerwaarde?

Hoeveel wil een koper extra betalen voor een huis met een haardvuur? Of een wijnkelder? Of een extra badkamer? Geen koper of verkoper die zich die vraag stelt.

Dankzij een uitgebreide analyse van ruim 20.000 die door Era Belgium verkocht werden, kan Roel Helgers (KU Leuven) die vragen beantwoorden.
Eenzelfde woning mét een haardvuur is gemiddeld 4,1 procent duurder. Met een wijnkelder 8,5 procent. En met een tweede badkamer 3,9 procent. Een zwembad verhoogt de prijs met amper 2,1 procent.

Alles op een ruitje:

Terras +3% 
Heb je een terras aan je huis is je huis 3% meer waard.

Dreef +6.2 %
Als de straatnaam eindigd op ‘dreef’is uw woning 6.2% duurder dan eenzelfde woning in een ‘straat’. Huizen op steenwegen zijn het goodkoopste, een compensatie voor geluidoverlast van doorgaand verkeer.
Oplossing hiervoor is je buitenschrijnwerk extra te akoestisch te isoleren.

Orientatie zuidwesten +2.2 %
Als je huis van avondzon geniet – dus zuidwest tot westelijk georienteerd – is het gemiddeld 2.2 % duurder dan een woning met middagzon. Andere windrichtingen hebben bijna geen invloed op de prijs.

Bushalte in de buurt +0%
Dichtbij een bushalte wonen heeft geen effect op de prijs. En dicht bij een station wonen beinvloed de prijs zelfs lichtjes negatief.

Naast landingsbaan -35.5 %
Een woning in ghet verlengde van een start-of landingsbaan is gemiddeld 35.5% minder waard. Licht de woning in een gehoorsafstand van een spoorlijn, dan zakt de waarde van de woning slechts 4%

Alarm +4.9%
Is je huis voorzien van een alarm is de waarde gemiddeld 4.9 % hoger.

Garage +5.2%
Heb je een garage aan je huis, is dit goed voor een meerwaarde van 5.2%.

Dichtbij winkelcentrum + 6.2%
voor een huis dicht bij een winkelcentrum willen kopers 6.2% procent meer betalen dan voor hetzelfde huis 10 km verderop. Vlak naast een cultureel centrum wonen, levert ook een meerwaarde op, gemiddeld 4.8%

Open bebouwing + 8.5%
Een vrijstaande woning is 8.5% meer waard dan een rijwoning. Een halfopen bebouwing is 2.8% duurder dan een tweegevelwoning.

Dubbele beglazing en geisoleerde ramen + 6.3%
Heb je recente ramen met een goede isolerende beglazing geeft dit je woning een meerwaarde van 6.3%

Oude woning – 16%
Per jaar daalt de waarde met 0.4%, maar het effect neemt af. Een woning van 40 jaar oud is gemiddeld 16% minder waard dan een nieuwbouw.

Kleiner dan huizen in de wijk +3.6%
Een woning die naast woningen ligt die gemiddeld 10% groter zijn, is 3.6% meer waard dan eenzelfde woning die naast woningen van gelijke grootte ligt.

Haardvuur + 4.1%
Wil je een woning met een haard, zal je 4.1% dieper in je geldbeugel moeten.

Vierkant perceel + 2.8%
Een vierkant perceel is gemiddeld 2.8% duurder dan een rechthoekig perceel. Daar ligt een deel van de tuin verder van de woning

Wijnkelder + 8.5%

Zwembad + 2.1%
Een zwembad in de tuin maakt de woning slechts 2.1% duurder

 

De berekeningen zijn niet perfect, maar ze geven wel een richting aan.
Bron: living.be