Sunday, May 19, 2024

AGC | Cradle to Cradle

EEN WERELDPREMIÈRE!
THERMOBEL BEGLAZINGEN KRIJGEN HET MILIEUVRIENDELIJKE CRADLE TO CRADLE™ BRONZE CERTIFICAAT !

Thermobel beglazingen zijn de enige op de markt van isolatieglas die over het milieuvriendelijke certificaat Cradle to Cradle™ Bronze beschikken

AGC Glass Europe doet er alles aan om de milieuprestaties van zijn producten doorlopend te verbeteren.
En dat loont. AGC is de eerste en tot nu toe enige glasfabrikant ter wereld die het “Cradle to Cradle Certified Bronze” label heeft ontvangen voor isolerende beglazingen Thermobel, iplus & ipasol. Hiermee bezit het bedrijf nu de grootste portfolio van producten met het Silver en Bronze Cradle to Cradle label.

 

Een wereldpremière ! Isolerende beglazingen Thermobel en iplus/ipasol slepen het “Cradle to Cradle CertifiedTM* Bronze” label in de wacht

 

 

De gamma’s Thermobel en iplus/ipasol zijn een goed voorbeeld van de enorme expertise van AGC op het gebied van isolerende beglazing. Niet voor niets worden zij steeds vaker voorgeschreven en gebruikt in woning – en utiliteitsbouw. De toekenning van het “Cradle to Cradle CertifiedTM Bronze” label past perfect in de duurzame en milieuvriendelijke visie van AGC.

 


Wat is Cradle to Cradle?

Cradle to cradle is een nieuwe kijk op duurzaam ontwerpen en duurzaam produceren.

De letterlijke betekenis is ‘van wieg tot wieg’.
Met andere woorden: er is geen levenscyclus ‘van de wieg tot het graf’, maar na het eerste gebruik wordt een product opnieuw grondstof voor het volgende product.

 

C2C:
De huidige methoden voor duurzame productontwikkeling richten zich op het beperken van de schadelijkheid van het product. Het product wordt hier gezien als de keten van ontstaan (winning van grondstoffen, productie), gebruik (energieverbruik en verbruik van hulpstoffen zoals waspoeder en benzine) en afdanking (hergebruik en stort). Het “minder slecht maken” van het product bestaat uit het kiezen van schonere grondstoffen, het zuiniger maken van het product in gebruik, en het optimaliseren voor recycling. Dit kan, ondanks wat de term recycling doet vermoeden, gezien worden als ontwerpen van wieg tot graf. De centrale gedachte van de cradle to cradle (wieg tot wieg) filosofie, is dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Het eerste verschil met conventioneel hergebruik is dat er geen kwaliteitsverlies is, en geen restproducten die alsnog gestort worden. Deze kringloop wordt bedoeld met het motto: waste equals food (afval is voedsel).

Meer weten over C2C, klik hier om verder te gaan. 

ctoc

 

Het “Cradle to Cradle CertifiedTM Products Program” is bedoeld om het duurzame karakter van een product in zijn geheel en gedurende zijn hele levenscyclus te beoordelen. Om voor het label in aanmerking te komen, moet het product aan strikte criteria voldoen in vijf categorieën die onder andere betrekking hebben op volksgezondheid en milieubehoud. De globale score van Thermobel en iplus/ipasol is Bronze maar in twee categorieën (hergebruik van materialen, waterbeheer) behalen beide gamma’s Silver en in één (sociale rechtvaardigheid) zelfs Gold.

Met de keuze voor een isolerende beglazing uit het gamma Thermobel of iplus/ipasol met “Cradle to Cradle CertifiedTM Bronze” label garanderen de architecten en voorschrijvers de duurzaamheid van hun projecten en behalen zij een betere score in milieucertificatieprogramma’s voor de bouw zoals BREEAM en LEED.

Een lang, maar succesvol proces

Wanneer een isolerende beglazing het “Cradle to Cradle CertifiedTM” label ontvangt, is het niet alleen het glasproduct dat wordt beloond. De certificering wordt namelijk niet alleen verstrekt voor het glas maar voor alle bestanddelen uit de assemblage in dubbele of driedubbele beglazing, zoals de tussenlagen, de lijm, enz. AGC is de eerste fabrikant van glasproducten die voor deze aanpak heeft gekozen, met medewerking van tientallen leveranciers en 40 productie-eenheden van AGC.

Elke leverancier is gevraagd om details te verstrekken over de chemische samenstelling van zijn grondstoffen in de isolerende beglazingen Thermobel en iplus/ipasol. Alleen zo is de glasproducent zeker van het duurzame karakter van het eindproduct, zoals vereist in het certificatieproces van het “Cradle to Cradle CertifiedTM Products Program”.

Deze certificering is een volgende stap in het engagement van AGC ten behoeve van milieu en duurzaamheid.

* Cradle to Cradle CertifiedTM is een label dat wordt toegekend door het Cradle to Cradle Products Innovation Institute.